Хто розбирається у винах і зможе підібрати індивідуально для кожного потрібний сорт? Наш сомельє – Ігор Смоляник. І щоб робити це ще краще, він відвідав школу сомельє в одній з кращих виноробень Іспанії. Ми розпитали, що до чого.
Як пройшла Твоя поїздка у школу вина?
Це було цікаво. Школа проходила на Півночі Іспанії. Регіон називається Ріоха, там є дуже добра виноробня Маркіз де Ріскаль, заняття проводив директор школи Rafael Ruiz Isla. Він дуже рідко робить для гостей такі навчання. Наприклад, за 3 роки з України поїхало тільки дві групи.
Ми вчились впродовж 4-х днів, досліджували особливості та специфіки різних вин, дегустували їх. Це було дуже корисно і пізнавально.
Скільки людей було з України?
Цього разу з України було 10 людей, з яких 8 сомельє.
Ми отримали інформацію про етапи виробництва, витримки, як це впливає на смак вина. А ще куштували вино 1956 року, і воно абсолютно відрізняється від молодого.
Як тобі Іспанія?
Це було дуже круто! Тепло, гарно, розвинена винна культура. А ще їхні знамениті тапас-бари 😉
Але найголовніше – це школа! Рафаель нам розказував усе: як фотосинтез впливає на виноград і в результаті смак вина, які етапи виробництва, чого робити не можна.
До речі, виноробня Маркіз де Ріскаль виготовляє мільйони пляшок вина, і всі вони дуже високої якості. Це найпопулярніші вина в Європі. І у нас, у Найдорожчій ресторації Галичини, теж представлені їхні вина. Тож можна засмакувати іспанського сонця в наших бокалах 🙂
Скажи, будь ласка, яка в Іспанії культура спілкування у закладах між гостями і працівниками?
Ти знаєш, в них, як у мішленівському ресторані, так і у звичайному тапас-барі офіціанти і гості спілкуються як рівні. Звісно, мова спілкування дещо відрізняється) У ресторані вони говорять про високі речі, зберігаючи певну дистанцію, а у тапас-барах скоріше як добрі приятелі.
Більше того, в Іспанії професія офіціанта – це престижна, добре оплачувана робота. На цю професію там, в основному, не студенти приходять, а вже свідомі дорослі люди.
До речі, ще цікава штука, у барах і пабах в них дуже брудно і ніхто не прибирає. Вважається, чим брудніше, тим кращий заклад, тим більше туди прийде відвідувачів 🙂