Нещодавно ми відкрили перший в Україні кавовий хаб, та ще й із двома локаціями – у Львові та в Нікарагуа. Тут кожен зможе обрати для себе найкращу «specialty» каву з усієї Центральної Америки та Колумбії.
А ще у Львові у !FEST Coffee Mission ми постійно проводимо кавові навчання. Адже наша мета – навчити українців розумітися на хорошій каві. Тому в нас тут є власна кавова лабораторія, тренінговий центр і кав’ярня на !FESTrepublic.
А щоб більше дізнатися про наших працівників, які творять кавову історію Львова та України, ми вирішили взяти інтерв’ю у двох бариста, Миколи й Андрія.
Знайомство з кавою
Андрій почав працювати у !FEST 3 роки тому. Спочатку був барменом у Пструг, хліб і вино. Але його настільки захопила кава, що досить швидко перебрався в кав’ярню на !FESTrepublic.
– Перші навчання з кави проводив Юрій Баньковський, тоді Назар Шуляк, а потім – Даша і Серж. Спочатку була еспресо-машина, капучино, еспресо. Але з часом я почав більше цікавитися чорною кавою, тоді дійшов до альтернативи.
Микола працює у !FEST трохи менше, 2 роки. Починав баристою у Львівських пляцках. Кава і його не лишила байдужим, тому з часом хлопця покликали скласти компанію Андрію в кав’ярню !FEST Coffee Mission.
До речі, Микола переїхав разом з батьками до Львова 2015 року з Криму. Бо не мав нічого спільного з тими, хто захопив наші землі. Вибрав жити в Україні з тими, хто поділяє його цінності.
Вид заварювання кави має значення
Казковість альтернативної кави в тому, що вона розкриває смак кожного зерна інакше. Ніби показує тобі вид певної кави щоразу з нового боку.
Хлопці мають улюблені види заварювання кави. Андрій, наприклад, поціновує кемекс (вид заварювання кави за допомогою скляної колби та дуже цупкого фільтра, завдяки чому виходить найделікатніший напій, – авт.). А Микола надає перевагу методу V-60 (це вид заварювання чорної кави за допомогою лійки та паперового фільтра, – авт.).
Є в них й улюблені сорти зерна.
– Кенія, Ефіопія, бо вони мають більше цитрусово-фруктові ноти. Плюс натуральна обробка, – ділиться Андрій.
Микола надає перевагу зерну з Центральної Америки.
– Найбільше мені подобається вникати у смак, з’ясовувати, як можна так чи інакше вплинути на нього заварюванням. Тому альтернативне приготування кави мені подобається найдужче, – додає до сказаного Микола.
Андрій каже, що робити каву – то не просто хобі: «Кава – це велика частина життя. Я отримую багато задоволення від своєї роботи. Плюс це ціла спільнота баристів, ми зустрічаємося, влаштовуємо батли, конкурси, їздимо кудись разом».
Андрій, до речі, тепер проводить лекції у кавовому тренінговому центрі для всіх охочих. Наприклад, не так давно вчив правильно заварювати каву працівників магазину-кав’ярні Видавництва Старого Лева.
І взагалі, вся кавова команда завжди з радістю готові провести навчання, тому, якби хто хтів, приходьте до Даші Буц або Сергія Шейка й запитуйте, вас обов’язково навчать!
А ще наша кавова команда, зокрема й Андрій з Миколою, часто їздить на різні змагання: лате-артбатли, альтернативний каптейстінг, аеропрес, різні методи заварювання кави тощо.
Чому саме !FEST, або наскільки важливо, щоб цінності збігалися
– А був вибір – !FEST чи не !FEST? – питає жартома Микола, ніби натякаючи, що щось ліпше у Львові складно знайти.
Микола розказав по секрету, що його запрошували працювати баристою в інше місце, але він вирішив лишитися. «У нас дуже крута команда», – пояснив своє рішення.
Андрій теж хоче розвиватися далі саме з !FEST. Він ще займається фото- та відеозйомкою для душі. Але каву полишати не планує.
І ніби підтверджує його слова Микола: «Звичайно, хочеться брати на себе більше. Однак і надалі розвиватися в кавовій сфері в нас. Мені це настільки сподобалося, що не хочу змінювати ні на що».
До речі, в часі розмови ми ще раз переконалися, що принципи хлопців багато в чому збігаються з цінностями компанії. Андрій, наприклад, поділився, що для нього важливими є емоції: «Цінувати близьких людей, насолоджуватися враженнями, особливо від подорожей. Я дуже люблю гори». А для Миколи в пріоритеті – чесність перед собою та людьми.